Costa Rica trivia questions are always fun and can provide some interesting information that you may not know about this country.
Whether you're looking for some fun facts to impress your friends or just want to learn more about this nation, we've got you covered with trivia questions.
Here's a warm-up question to get you started:
Question: What "O" city in Cartago Province claims to have the oldest Catholic church still in use in Costa Rica? The church was built in 1743 during the colonial era.
Answer: Orosí
Before we spill any more, let's quickly tell you about Water Cooler Trivia.
If you are looking for an engaging trivia experience that will engage even the toughest of crowds, Water Cooler Trivia is worth a shot.
You should take advantage of our four-week free trial with no strings attached.
1. A Costa Rican toucan named Grecia became famous in 2016 for having what damaged part of its body replaced by a 3D-printed prosthesis?
Answer: Its beak
2. La Paz Waterfall Gardens in Costa Rica is a popular choice for tourists to admire the flora and fauna. This park attracts half of all of the 52 native species of what small hovering bird?
Answer: Hummingbird
3. North Puntarenas, Costa Rica, is home to what beach with a “J” name? It is often used as a Spanish translation of the English word “horse”, sometimes in an informal setting.
Answer: Jaco Beach
4. The city of Escazu, Costa Rica is known as the "city of” what? It’s featured on the city seal as well as the name of a local football (soccer) team. What word fills the blank?
Answer: Witches
5. San Jose, Costa Rica is home to a museum dedicated to Pre-Columbian artifacts made of what valuable element, atomic number 79 with symbol “Au?”
Answer: Pre-Columbian Gold Museum
6. Despite its remote location (only accessible by boat or plane), which Costa Rican national park in the Limón Province is the third-most visited park in Costa Rica?
Answer: Tortuguero National Park
7. The country of Costa Rica is divided into seven provinces, which in turn are divided into 82 administrative divisions known as what, which are also found in Switzerland and Ecuador?
Answer: Cantons
8. Although you won't find the word in most Spanish-English dictionaries, what does the Costa Rican slang word "jumas" mean when translated to English?
Answer: Drunk
9. What four-letter term do Costa Ricans call small neighborhood restaurants that serve local dishes like chicken, rice, and beans in an open-air setting?
Answer: Soda
10. What name is shared by the capital of Costa Rica and the most populous city in Northern California?
Answer: San Jose
11. Costa Rica's international airport, located in Liberia, is named after what man?
Answer: Daniel Oduber Quirós
12. What waterfall, located to the north of Alajuela, Costa Rica, can be located alongside Route 126? Its name is the Spanish translation of “The Peace.”
Answer: La Paz Waterfall
13. What common breakfast food in Costa Rica gets its name from the coloring variations that make the rice look speckled like a rooster? The dish typically includes rice and beans paired with spices such as peppers or cilantro.
Answer: Gallo Pinto
14. In June 2007, Costa Rica broke off their diplomatic ties with what East Asian island nation?
Answer: Taiwan
15. Literally translating as "married," what Costa Rican lunch is a combination platter usually including rice and beans, a salad, plantains, and a meat?
Answer: casado
16. What national park in Costa Rica is among the country’s most visited, with beaches and hiking trails, near the city of Quepos? It is named after a Conquistador who was buried there, with initials “M.A.”
Answer: Manuel Antonio National Park
17. What “R” active andesitic complex volcano is located in Guanacaste province? It comes from a Spanish word meaning corner, often the corner of a mountain.
Answer: Rincon
18. Costa Rica's adorable trash pandas, coatis, live in groups known by what B-word that also describes the Jonas Brothers?
Answer: Band
19. Costa Rica has multiple locations considered "Blue Zones," which frequently attract medical researchers to understand the elder population. What population characteristic leads to an area being deemed a Blue Zone?
Answer: Longer than average lifespan
20. What Costa Rican volcano was dormant for hundreds of years before an unexpected 1968 eruption destroyed the small town of Tabacón?
Answer: Arenal Volcano
21. The Costa Rican Civil War is also known by the name of what hill west of Cartago?
Answer: Ochomogo War
22. A beach community in Guanacaste Province, Costa Rica is Del what Beach? It’s also the name of a Disney/Pixar movie about a young boy’s trip into the Mexican land of the dead.
Answer: Del Coco Beach
23. Costa Rican colones planned to move to all polymer plastic by early 2022, removing bills from circulation printed on a blend of paper and what t-shirt fiber?
Answer: Cotton
24. The Costa Rican beach Bahia Ballena's name reflects that it is shaped like the tail of what gigantic sea creature?
Answer: Whale
25. After hoofing it through a couple of "Step Up" movies, Costa Rican-American actor Harry Shum Jr. got to exercise his pipes as Mike Chang on what choral Fox show set at William McKinley High?
Answer: Glee
26. The isthmus of which country connects Costa Rica and Colombia, and therefore, links North America to South America?
Answer: Panama
27. Known throughout the world as an environmental leader, Costa Rica generates more than 99% of its electricity using renewable sources. The vast majority of this renewable energy comes from what source?
Answer: Hydroelectric
28. A pair of sisters are the only Costa Ricans to win individual medals at a modern Olympics. What is the last name of these swimmers?
Answer: Poll
29. Tico Wind is a company offering windsurf and kitesurf lessons and vacations at what Costa Rican body of water?
Answer: Lake Arenal
30. What retired Costa Rican professional soccer player scored twice in the team's opening game of the 2006 World Cup? He was the first Costa Rican to score twice in a single World Cup match.
Answer: Paulo César Wanchope Watson
31. The main campus of the University of Costa Rica is named after what man?
Answer: Rodrigo Facio Brenes
32. Many foreign companies operate in the FTZs of Costa Rica. These are economic areas that are typically removed from exempt from customs duties and receive other tax benefits. What does the term FTZ stand for?
Answer: Free Trade Zone
33. Poás, Barva, Irazú, and Turrialba are the four highest peaks of what volcanic mountain range that runs through Costa Rica?
Answer: Cordillera Central
34. The football club Herediano unsurprisingly plays its home games in what city?
Answer: Heredia
35. Costa Rican oxcarts first became a huge part of the nation's history and culture because they allowed for the expansion and increase of exports of many goods, especially coffee. These oxcarts are known by what word in Spanish?
Answer: Las carretas
36. Costa Rica is home to the common basilisk lizard, nicknamed the "Jesus Christ lizard" because of flaps that allow it to run on what surface?
Answer: Water
37. The five-thousand-colones note is often referred to by what nickname? This nickname derives from a type of colorful bird with a large bill whose image used to feature on the note.
Answer: Toucan
38. An animal rescue center in Limon, Costa Rica, is named after what “J” cat species? These spotted members of the genus Panthera are the largest cats in the Americas.
Answer: Jaguar Rescue Center
39. Which of Costa Rica's seven administrative provinces has a name that can be translated into English as "inheritance?"
Answer: Heredia
40. If you trek through the cloud forests of Santa Elena, you’ll stumble upon the Ficus La Raiz. What structure made of tree roots will you find over a creek?
Answer: Bridge
41. With over 6,000 people and with popular surfing and eco-tourism attractions, what is the largest and most developed beach town in Guanacaste?
Answer: Tamarindo
42. Perhaps because pedestrians aren't at the forefront of drivers' minds in Costa Rica, what morbid phrase is used for speed bumps?
Answer: Dead People
43. The 1977 Torrijos-Carter Treaties guaranteed the transfer of control of the Panama Canal from which country back to Panama after 1999?
Answer: U.S.
44. First created in 1920 by a domestic company, what is the name of the popular Costa Rican condiment with a tangy flavor that contains the following ingredients? Water, sugar, salt, onions, carrots, cauliflower, cucumber, pepper, mustard, turmeric, and monosodium glutamate.
Answer: Salsa Lizano
45. What Bay on the north side of the Osa Peninsula, in southwestern Costa Rica, was believed to have been used by its namesake British explorer as a port in the 16th century? It shares its name with the hip hop artist who sang the song “Hotline Bling.”
Answer: Drake Bay
46. A mixture of sulfur and calcium carbonate from a nearby volcano contributes to the neon blue waters of what river in the forests of Tenorio Volcano National Park?
Answer: Río Celeste
47. A national park in Hacienda Murcielago in Costa Rica’s Guanacaste Province, created in 1966, is Parque Nacional Santa what? A Spanish word for a certain red flower.
Answer: Parque Nacional Santa Rosa
48. What National Park on the Osa Peninsula is the largest park in Costa Rica and has been deemed by National Geographic as "the most biologically intense place on Earth in terms of biodiversity"?
Answer: Corcovado National Park
49. After seizing power with his brother in a 1917 coup d'état, what man was the Dictator of Costa Rica from 1917 to 1919?
Answer: José Federico Alberto de Jesús Tino
50. Of the seven Central American countries, Costa Rica is one of three to feature the color red in its flag. Name one of the two other countries.
Answer: Panama or Belize
51. What volcano, the highest active one in Costa Rica, is located close to the city of Cartago and is the namesake of a national park that includes the Prusia Forest Reserve?
Answer: Irazú Volcano
52. The Costa Rican unit of currency, the colón, is named for explorer Cristóbal Colón, who is generally known in English by what name?
Answer: Christopher Columbus
53. A national park in the western part of Costa Rica, part of the Tempisque Conservation Area, is Barra what National Park? It’s also the name of a Japanese car maker.
Answer: Barra Honda National Park
54. Pacífica Fernández designed the flag of Costa Rica in 1848 after being inspired by which European country’s revolution?
Answer: France
55. Territorio de Zaguates (“Land of the Strays”) is an animal shelter where hundreds of rescues roam happily and freely long after being abandoned by their owners. Which type of pet calls this haven home?
Answer: Dog
56. Upala, Los Chiles, and La Cruz are all Costa Rican cities within 10 miles of what country's borders?
Answer: Nicaragua
57. For most of its colonial history, Costa Rica was technically ruled by the Captaincy General of what other Spanish colony (that is now a country with the same name it had as a colony)?
Answer: Guatemala
58. What two-word phrase, which literally translates to "pure life," is a common Costa Rican expression used to reflect the speaker's positive outlook and stress-free demeanor?
Answer: Pura Vida
59. The soft-spoken Toby Flenderson abruptly announces he will move to Costa Rica after a possible romantic crush is revealed in an episode of what comedy TV series?
Answer: The Office
60. "Pelo de gato" colloquially refers to what type of Costa Rican weather event?
Answer: Rain
61. As of the 2000 Census, the seventh-most populous city in Costa Rica has a name shared with a West African country. What is this city?
Answer: Liberia
62. What beach, or playa, in the Guanacaste province of Costa Rica, gets its name from a “H” Spanish word for gorgeous?
Answer: Playa Hermosa
63. Costa Rica is bordered by two countries: Nicaragua and what Central American country, whose largest cities include San Miguelito and Las Cumbres?
Answer: Panama
64. What “C” National Park, located in Puntarenas Province of Tarcoles, Costa Rica, started as a biological park in 1978 and became a national park in 1990?
Answer: Parque Nacional Carara
65. Costa Rica was one of two filming locations (along with Texas) for the second film in what American action-comedy-adventure film series? The movie was subtitled "The Island of Lost Dreams" and starred two very young espionage experts.
Answer: Spy Kids
66. Isla Nublar (off the coast of Costa Rica) is the setting for what famous 1990 Harvard-alum Michael Crichton book?
Answer: Jurassic Park
67. What American tech company had a microprocessor facility in Costa Rica that, at one time, was responsible for 20% of Costa Rican exports and 5% of the country's GDP?
Answer: Intel
68. Technically translating directly as "candy from milk," what is the name of the confection from Latin America prepared by slowly heating sweetened milk to create a brown substance which is used as a dessert or topping?
Answer: Dulce de Leche
69. When reading the Costa Rican national anthem in Spanish, what is the first word to appear that begins with the letter "B"?
Answer: Bandera
70. What is the name of the strong-tasting hard liquor popular in Costa Rica made from sugarcane? In order to discourage bootlegging, the government created a brand of this liquor called Cacique.
Answer: Guaro
71. Which of Costa Rica's seven administrative divisions comes first when sorted alphabetically?
Answer: Alajuela
72. What kind of flower is the Purple Country Girl, or Guaria Morado, the national flower of Costa Rica?
Answer: Orchid
73. Since 2012, Costa Rica's paper money has featured not only significant historical figures but also images of what else?
Answer: Biodiversity
74. Existing for less than 20 years, the United Provinces of Central America consisted of modern-day Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Nicaragua, Mexico, and what other country?
Answer: Honduras
75. Shortly after Costa Rica abolished its military in 1948, it drew Korean War conscientious objectors from what pacifist religious sect that "tremble in the way of the Lord?"
Answer: Quakers
76. In Costa Rica, it is illegal to produce any kind of coffee bean other than what bean that makes up over 60% of global production?
Answer: Arabica
77. What Costa Rican national park in the Caribbean, La Amistad Conservation Area in Limon province, is connected to its namesake “C” town?
Answer: Cahuita National Park
78. What “W” Botanical Gardens, located at the Las Cruces Biological Station in Costa Rica, has a collection of more than 700 palm trees from around the world? Its name is the same as the volleyball from the 2000 Tom Hanks film “Cast Away.”
Answer: Wilson Botanical Gardens
79. On September 10 1961, Costa Rican President Mario Echandi ended diplomatic relations with what other Western Hemisphere country? The freeze in relations lasted for 47 years.
Answer: Cuba
80. What left-leaning Costa Rican president from 1978-82 broke away from Washington, the World Bank, and the IMF while stoking tensions in neighboring Nicaragua?
Answer: Rodrigo Carazo
81. Costa Rican-Mexican singer Chavela Vargas sang "La Llorona" in a 2002 biopic starring Salma Hayek as what Mexican artist Vargas was close to in real life?
Answer: Frida Kahlo
82. Costa Rica has a shocking amount of biodiversity because millions of years ago it acted as a "land bridge" between North and South America, along with the land that is now considered what Central American Republic, which is famous for another connection still functioning today?
Answer: Panama
83. The hundreds of culturally iconic spheres found in Costa Rica were made by what pre-Columbus culture?
Answer: Diquis
84. Costa Rica's famously diverse fauna includes what large, herbivorous mammal similar in shape to a pig with a short, prehensile nose trunk? There are five species of this family alive today, and they have many extinct species as well.
Answer: Tapirs
85. "It’s Every Monkey for Themselves: A True Story of Sex, Love and Lies in the Jungle" is a memoir by what well-known Australian scientist about her time in Costa Rican jungles?
Answer: Vanessa Woods
86. The day celebrated as Independence Day in Costa Rica, in fact, demarcates the final Spanish defeat in what war?
Answer: Mexican War of Independence
87. The 1849 national coat of arms of Costa Rica was featured on what object, the first of which was officially issued in Costa Rica in 1862?
Answer: Postal Stamp
88. The University of Costa Rica was the nation's sole university until what other school opened in 1972?
Answer: Costa Rica Institute of Technology
89. Aviarios del Caribe is a sanctuary that rehabilitates, observes, and studies what type of adorable, slow mammal in Costa Rica?
Answer: Sloths
90. Named in honor of a French naturalist, the primate also known as the black-handed spider monkey is one of the largest New World monkeys, weighing up to 20 lbs. Five different subspecies of the creature are found within Costa Rica. Who is the namesake naturalist of this monkey?
Answer: Geoffroy
91. San Juan River is the largest river in Costa Rica. What's the second largest (by length)?
Answer: Térraba River
92. There are four international airports in Costa Rica. In what city will you find the airport that is furthest north?
Answer: Liberia
93. Costa Rica has a long-term disagreement with which other country over the San Juan River? The dispute largely revolves around Costa Rica's rights of navigation on the river.
Answer: Nicaragua
94. What island in the Pacific Ocean has been designated a Costa Rican National Park since 1978, has no permanent inhabitants other than Costa Rican park rangers, and is approximately nine square miles in size and 340 miles southwest of the Costa Rican mainland?
Answer: Cocos Island
95. Largely an outcome of the Battle of Ochomogo, which city lost its status as capital in 1823 with San Jose newly claiming the title?
Answer: Cartago
96. Former Costa Rican president Luis Guillermo Solís was a member of what political party prior to 2005?
Answer: National Liberation Party
97. What is the name of the English-based creole language spoken on the Caribbean Sea coast of Costa Rica that is an officially recognized regional language?
Answer: Limonese Creole
98. Costa Rica is the only sovereign nation in the Americas with which branch of Christianity as the official religion?
Answer: Catholicism
99. Which of Costa Rica's 4 international airports primarily serves the Pacific coast and more than tripled its number of passengers served between 2010 and 2018?
Answer: Daniel Oduber Quirós International Airport
100. The sole Japanese international school in Costa Rica is located in what city which is the head city of the Moravia canton?
Answer: San Vicente
101. What type of animal is most prominently featured on the back of the piece of Costa Rican currency worth 50 mil colones?
Answer: Butterfly
102. Founded by a group of 25 dairy farmers in 1947, what is the name of the Alajuela-based Costa Rican producer of dairy, beverages, and candy products with over $1 billion USD of revenue in 2019?
Answer: Dos Pinos
103. What Costa Rican footballer was named man of the match in the 2014 World Cup round of 16 matchup against Greece after he made several saves in normal time and a save during the penalty shootout?
Answer: Keylor Navas
104. Costa Rica's 81 cantones are further divided into how many distritos?
Answer: 473 (423 - 523 acceptable)
105. Although it was first planted in 1808, by the 1820s it had surpassed tobacco, sugar, and cacao as a primary export of Costa Rica and remained a key source of the country's wealth into the 20th century. What is it?
Answer: Coffee
106. Following the country's famous 1940s coup d'état, Costa Rica wrote and passed a new Constitution, leading to the nation's first democratic elections under the new Constitution in what year?
Answer: 1953
107. What rice and bean based dish literally translates to spotted rooster and is often considered the national dish of Costa Rica?
Answer: Gallo Pinto
108. Barra del Pacuare and Barra de Parismina are generally considered the two starting locations of what 280km hiking trail in Costa Rica?
Answer: Camino de Costa Rica
109. The bulging middle femora of males in a certain Costa Rican beetle got its species named for what big-biceped "Red Heat" star?
Answer: Arnold Schwarzenegger
110. Ad Astra Rocket, Avantica, and Nimiq are all companies that are part of the economic shift from cattle ranching to information technology in what Costa Rican province?
Answer: Guanacaste
111. Costa Rica is the world’s third-largest banana exporter, and what is the botanical name of the banana subgroup overwhelmingly present in grocery stores?
Answer: Cavendish
112. Since the 1960s, the strange topiary designs and figures in Parque Francisco Alvarado have delighted visitors to what Costa Rican city?
Answer: Zarcero
113. What is the feline-sounding artistic pseudonym for the San Jose singer-songwriter Michelle Gonzalez? She's known both as a solo artist and for her work in the band Patterns.
Answer: MishCatt
114. What is the name of the currency of Costa Rica? It shares its “C” name with the last name of a portly Dominican pitcher, who pitched in MLB from 1997-2018.
Answer: Colon
115. Appropriate for a country known for its beaches, "Costa Rica" means "the rich” what in English?
Answer: Coast
116. What is the capital of Costa Rica, with a rich nightlife, that shares its name with the largest city in the northern region of California?
Answer: San Jose
117. The black-handed spider monkey found in Costa Rica is also known as the what spider monkey, named in honor of a French naturalist with a “G” name?
Answer: Geoffroy
118. What town in Costa Rica is very popular for ecotourism, and is home to a cloud forest? Its Spanish name translates to “Green Mount.”
Answer: Monteverde
119. What sport is Costa Rican-born Keylor Navas famous for, which he plays professionally for the Paris Saint-Germain club?
Answer: Soccer
120. A beach in Guanacaste, Costa Rica, is known as the Playa what. The “C” word comes from the Latin for mussel shell.
Answer: Conchal
121. In Costa Rica, when a woman is pregnant, she is often said to be “con luz.” What does this Spanish expression translate to in English?
Answer: With light
122. In 1565, two years after being founded, the Costa Rican city of Cartago was granted a coat of arms by which "prudent" Spanish King?
Answer: King Philip II
123. An archaeological museum, founded in 1977 in San Jose, Costa Rica, is the world’s largest collection of what “J” American mineral, highly prized for its variety of colors?
Answer: Museo Del Jade
124. Nine strangers are sent to a Costa Rican wellness retreat for three weeks in what punnily-named TBS reality series that aired in 2020?
Answer: Lost Resort
125. Of the two countries that border Costa Rica, which one has a larger area (50,336 square miles)?
Answer: Nicaragua
126. A remote island in Costa Rica, offering beaches and rainforest canopy tours, is Isla what? The “T” word is a Spanish translation of “tortoise.”
Answer: Isla Tortuga
127. The Selvatura Adventure Park, located in Monteverde, Costa Rica, has specialized gardens for butterflies and what "H" birds that are small, eat nectar, and fly incredibly fast?
Answer: Hummingbirds
128. A nature reserve in Santa Fe, Costa Rica is the Reserva Natural Cabo what? It’s the Spanish word for “white.”
Answer: Reserva Natural Cabo Blanco
129. A “C” beach in Costa Rica, secluded with some reefs, is Playa what? It’s also the name of a very old and ubiquitous banana brand with a blue label.
Answer: Playa Chiquita
130. Which Costa Rican peninsula is one of the world’s “Blue Zones” where many people live to be 100 or older?
Answer: Nicoya Peninsula
131. Costa Rica is about 19,730 square miles—about 800 miles of which is what type of geographic area?
Answer: Coastline
132. “If Al Capone were alive today, this is how he would handle his money.” That’s what an IRS investigator said in 2013 when which digital currency exchange in Costa Rica was shut down by the U.S. government and its founder (Arthur Budovsky) was charged with money laundering?
Answer: Liberty Reserve
133. With the English translation of its name being a big clue, what Central American country is considered to be the most developed in Latin America?
Answer: Costa Rica
134. To loosely quote songstress Dionne Warwick, a wayward hiker in Central America might ask you “Do you know the way to San José?” if they were trying to find their way to the capital of what country whose name translates from Spanish meaning “Rich Coast?”
Answer: Costa Rica
135. Costa Rica's Monteverde and Peru's Bosques Nublados de Udima are two well-known examples of what type of forest, defined by a particular persistent climatic feature?
Answer: Cloud Forests
136. Costa Rican president Carlos Alvarado Quesada holds multiple degrees from UCR and also holds a degree in development studies attained in what other country?
Answer: United Kingdom
137. La Fortuna, Costa Rica is home to natural preserve with bridges and a lake, known as Mistico Arenal what Bridges? It also describes the bridges as being suspended in the air.
Answer: Mistico Arenal Hanging Bridges
138. Of the seven Central American countries, Costa Rica holds the title for second longest coastline. Which country has the longest?
Answer: Panama
139. Given the choices of agriculture, services, or industry, which of those three segments generated the smallest percentage of Costa Rican GDP?
Answer: Agriculture
140. Following Costa Rican independence in the early 1820s, the Imperialists were in favor of joining forces with what other nearby Empire? The competing viewpoint was put forward by the Republicans, who defended full independence.
Answer: The Mexican Empire
141. If you walk due east from the center of San Jose, you'll eventually hit the Caribbean Sea. Imagine you can walk on water and continue walking east. The first land you hit will be part of what country?
Answer: Colombia
142. Before it was subsequently replaced by the Peso and the Colon, what was the official currency of Costa Rica from 1850 to 1864? It is currently the official currency of Brazil.
Answer: Real
143. What “S” beach, located in northern Costa Rica in Guanacaste Province, is known as a less developed beachfront area?
Answer: Samara Beach
144. Costa Rican actor Giannina Facio played the wife of Maximus in "Gladiator" over a decade before marrying what dude that directed the movie?
Answer: Ridley Scott
145. According to the title of a 2011 essay collection about Costa Rican wildlife by naturalist Jack Ewing, "Monkeys Are Made Of" what sweet substance?
Answer: Chocolate
146. What "O" city in Cartago Province claims to have the oldest Catholic church still in use in Costa Rica? The church was built in 1743 during the colonial era.
Answer: Orosi
147. What “A” beach, part of the Golden Coast in the Guanacaste region of Costa Rica, offers a lot of surfing, including a break known as “Little Hawaii”?
Answer: Playa Avellana
148. When listing Costa Rica's seven administrative provinces alphabetically, which one is in the middle?
Answer: Heredia
149. As of 2025, how many living Costa Rican former presidents are there?
Answer: 7
150. The third largest city in Costa Rica by population features Oriental, Occidental, and San Nicolás districts. What is this city?
Answer: Cartago
151. Kevin Kwan released "Crazy Rich Asians" the same year Costa Rica ratified a free trade agreement with what Asian maritime city-state?
Answer: Singapore
152. What waterfall in Alajuela Province is at the base of the dormant Chato volcano? Its name is Spanish for “chance” or “wealth.”
Answer: La Fortuna
153. The Spanish telecommunications company Telefónica operates under what "Hollywood"-esque name in much of Latin America, including Argentina, Mexico, and Costa Rica?
Answer: Movistar
154. What Costa Rican-Mexican singer was called "la voz áspera de la ternura" and was known for her rendition of Mexican rancheras? She lived to the age of 93, passing away in Mexico in 2012.
Answer: Chavela Vargas
155. Since May 2018, Marvin Rodríguez has held what governmental title in Costa Rica?
Answer: Second Vice President
156. The opening scenes of what 2016 superhero film, whose characters include Harley Quinn and the Joker, were filmed in the jungles of Costa Rica?
Answer: Suicide Squad
157. Due to the fact that they add the word to the end of other longer words as they speak, which Latin American country refer to themselves as “ticos”?
Answer: Costa Rica
158. As of the 2000 census, the 4th largest city in Costa Rica by population shares a name with what 13th most populous U.S. city?
Answer: San Francisco
159. In the 1948 Costa Rican Civil War, what man was the sitting president at the start of the fighting?
Answer: Teodoro Picado
160. Produced by Randall Salazar, what is the name of the Costa Rican morning television show that debuted in 1998 and currently airs on Teletica from 8 am to 10 am on weekdays?
Answer: Buen Día
161. When the first Civil War of Costa Rica occurred in the 1820s, one side wanted full independence, and the other side was in favor of joining what other nation?
Answer: Mexico
162. In 2021, Costa Rica hosted the sixth ministerial meeting of a socioeconomic summit named for what B-word city that served as the capital of West Germany?
Answer: Bonn
163. What primate found in Costa Rica, of the genus Ateles, likely gets its name because of its long limbs, dark coloration, and small, beady eyes?
Answer: Spider Monkey
164. Costa Rica famously has no standing army. This is true of which other Central American nation?
Answer: Panama
165. The Costa Rican Civil War, which lasted 44 days, was instigated in part due to the allegedly fraudulent election of what man to the presidency?
Answer: Otilio Ulate
166. What citrus-y expression is used in Costa Rica as a common term of endearment?
Answer: Media naranja
167. In 1784, the Spanish government formally gave San José a factory and a monopoly over what type of products? This directly led to the rise of San José as the commercial center of Costa Rica.
Answer: Tobacco
168. What is the "mythical" alternative name for the 900 Generation which was a group of Costa Rican intellectuals, teachers, historians, politicians, and writers associated with positivism and liberalism?
Answer: The Olympus Generation (Generación del Olimpo)
Costa Rica trivia questions are engaging because they offer a glimpse into the country's rich culture and history.
If you are interested in learning more about the country, trivia quizzes on Costa Rica will help you quickly amass a wealth of knowledge.
Trivia questions on Costa Rica can range from general knowledge to more intricate facts about the country. Costa Rica trivia questions can cover an eclectic mix of topics, including geography, football, history, and music.
To get ahead of the competition, we'd recommend studying up beforehand!
A little research can go a long way.
By brushing up on essential knowledge about this country, you can get prepared to answer any questions you encounter - and don't forget to have some fun along the way.
Water Cooler Trivia is your destination for the best Costa Rica trivia questions.
Sure, you can find plenty of Costa Rica trivia questions online, but why not get the most out of your trivia quiz experience with us?
Get started with a free four-week trial today!
You may also like:
We do everything we can to ensure that Water Cooler Trivia's questions are appropriate, relevant, and accurate. Our database has tens of thousands of questions, so we don't always get it right. If you see a question that needs editing, we would love if you let us know here or email quizmaster@watercoolertrivia.com.